Jos omenapuussa on kuolleita ja ristiin rastiin yhteen hankaavia oksia tai takkusykeröille sotkeutuneita roikkoja, niin olisi aika siistiä puuta ja antaa sille sen ansaitsema kauneus ja terveys. Liian tiheä oksisto altistaa puun ja hedelmät taudeille. Oksat voivat myös kasvaa epäedullisessa kulmassa, jolloin puun voi olla vaikea kantaa oksan ja hedelmien painoa ja vaarana on repeäminen, rungon vahingoittuminen ja puun iän lyheneminen. Jos puuta ei ole leikauttu vuosiin, niin sen rakenneleikkaukset tulisi jakaa useammalle kesälle. Yhdellä kertaa latvuksesta ei suositella poistettavan kolmasosaa enempää.

Omenapuu hyötyy leikkaamisesta. Nuori puu innostuu kasvattamaan oksia, kun sitä leikataan keväällä, joskin myös kesä- ja syysleikkaus ovat mahdollisia. Vanhemman puun leikkaus on hyvä ajoittaa kesään ja syksyyn, jotta turhia ylöspäin sojottavia oksia eli vesiversoja kasvaisi mahdollisimman vähän. Leikkaamisen ideana on muun muassa pitää puu sopivan matalana, jotta omenien kerääminen olisi vaivatonta. Tärkeää on myös karsia oksia, jotta latvus pysyy ilmavana. Vanha sanonta on, että hattu (jossain versiossa omena) pitäisi vaivatta pystyä heittämään omenapuun latvuksen läpi. Voit lukea lisää omenapuusta blogista.

Keväällä maalis-huhtikuussa tehdään vielä korkeuttaan ja muotoaan hakevan nuoren puun rakenneleikkauksia ja niin sanotut HES-leikkaukset heinä-elo-syyskuussa, jolloin siistitään ja nuorennetaan vanhempia puita.

Oletko aina halunnut oppia miten omenapuu leikataan?
Tulen kanssasi leikkaamaan pihasi omenapuun ja samalla neuvon ja kerron miten jatkossa pystyt pitämään puustasi hyvää huolta ja suorittamaan tarvittavat hoitoleikkaukset.

Opi leikkamaan omenapuu 2h, hinta 150€


Pääkaupunkiseudun ulkopuolelle lisätään matkakulut 0,80 €/km

Tiedäthan, että ostamistasi puutarhatöistä voit tehdä verotuksessa kotitalousvähennyksen.